מנטה הוא רב שנתי עשבוני שמת בסוף הסתיו אך חוזר לחיים באביב. האופי הנמרץ של הנענע הופך אותה לצמח שקל יחסית לגידול. עם זאת, זהו גם צמח פולשני מאוד שיתפשט כמעט לכל מקום אם תיתן לו יותר מדי חופש.
המנטה שולחת ענפים צדדיים מתחת לאדמה המאפשרים לה לעלות מחדש בחלק אחר של הגינה שלך ובמקביל להתחרות עם הצמחים האחרים שלך על מים, חומרי הזנה ואור.
במאמר זה, נבחן כיצד לגדל נענע בהצלחה מבלי לתת לה לשלוט בגינה שלך.
הכנת גינת הירק:
בדרך כלל מתגברים על היכולת לחדור למרחב גן הירק על ידי גידול הנענע במיכלים או נקיטת צעדים למניעת התפשטות שורשים.
גידול נענע במיכלים
אם אתה רוצה לגדל את הנענע שלך ישירות באדמה ולא במיכל על המרפסת או הסיפון, השתמש בטיפ הבא כדי להגביל את צמיחת הנענע. השתמשו בעציץ פלסטיק גדול (לפחות 30 ס"מ עומק) עם החלק התחתון חתוך שמאפשר לשורשים לצמוח כלפי מטה, אך לא לצדדים.
חפרו בור בגינה שבו תרצו לאתר את הנענע והכניסו את המיכל ללא תחתית לחור הזה. השאר כ-2 ס"מ מהמיכל מעל הקרקע. העציץ יהווה מכשול להתפשטות הצידית של שורשי הנענע ולכן ישמור על כולו בחלק מוגדר היטב.
אתה יכול גם להשתמש בלבנים/עציץ/סלעים כדי ליצור קירות מחסום קטנים מתחת לאדמה בין הנענע לשאר גינת הירק שלך. עם זאת, היזהרו שאם יש סדקים בקיר כזה, שורשי הנענע ימצאו במהירות מקום דרך הסדקים!
גידול נענע מזרעים:
ניתן לגדל מנטה מזרע, למרות שגידול זרעים לא תמיד מצליח. מכיוון שכל כך קל להפיץ את הנענע מיחורים, לרוב זו הבחירה מספר אחת של גננים.
אם אתם מגדלים זרעים בעציצים של 7 ס"מ ומכסים בשכבה של 1/2 ס"מ של קומפוסט דק. השקו את הקומפוסט והניחו שקית ניילון שקופה הפוכה מעל הסיר כדי לעזור לשמור על הלחות. אבטח את שקית הניילון עם גומייה.
קבלת צמחי נענע חדשים מיחורים:
אם גדלים מייחורים, חיוני לבדוק את הצמח ממנו ברצונך לקחת את הייחורים לפני שעושים זאת. אם הצמח מראה כל סימן של חיבה על ידי מזיק או מחלה, אין להשתמש בצמח זה לצורך ריבוי.
השתמשו בסכין חדה או במספריים כדי לחתוך ממש מתחת לצומת עלה (היכן שהעלים בוקעים מהגבעול).
אורך החיתוך צריך להיות כ-8-10 ס"מ.
מסירים את העלים שנמצאים בחצי התחתון של החיתוך.
חותכים את החלק העליון של החיתוך. הקפידו לטפל בחיתוך בזהירות, מבלי לכתוש את הגבעול הראשי שלו בשום צורה.
כעת תוכלו לבחור להניח את החיתוך במים או בקומפוסט.
– השתרשות החיתוך שלך בכוס מים יכול להיות כיף גדול אם הילדים שלך מעורבים שכן הם יכולים לראות את השורשים נוצרים במים. רק תוודא שלפחות החצי התחתון של הייחורים שקוע במים, לאחר כשבוע תראה שהשורשים מתחילים להיווצר. המתן עוד שבוע בערך, ואז השתיל את הייחור לתוך המיכלים. במהלך תקופה זו, הקפידו להעלות את מפלס המים לפי הצורך.
אפשר לחילופין לשים את הייחור בעציצים קטנים ואז להשתיל אותם בעציצים גדולים יותר.
עבור מיכלים גדולים יותר, פשוט מלאו את המיכל בקומפוסט, חוררו חור בקומפוסט עד מחצית מאורך החתך. מניחים את החצי התחתון של הכוס לתוך החור. השתמשו בעיפרון כדי לארוז את הקומפוסט סביב החיתוך, שימו לב לא למעוך את הגבעול.
מנטה לא אוהבת להתייבש, לכן חיוני לשמור על הקומפוסט לח בזמן שהגזרים שלך מתבססים. כאשר החיתוך שלך נמצא בעציצים, אתה יכול לעזור לשמור על הלחות על ידי שימוש בשקית ניילון שקופה מעל העציץ כפי שתואר בעת השתילה מזרע.
היכן לשתול נענע:
הנענע תשגשג במיקום שטוף שמש, אבל גם תסבול קצת צל.
לגדל יותר מזן אחד של נענע
למרות שהמנטה מתקיימת היטב עם זנים אחרים של מנטה, מאמינים בדרך כלל שאיכויות הטעם והריח של הצמחים מצטמצמות כאשר מערבבים אותם יחד. לכן, אם ברצונכם לקבל זנים שונים במיכל אחד גדול, שתלו את הזנים במכלי משנה קטנים ולאחר מכן הניחו את כל המיכלים במיכל הגדול יותר.
סוג האדמה
מנטה אוהב אדמה עשירה ומנקזת למדי, למרות שהיא לא אוהבת שהאדמה מתייבשת.
טיפול בנענע בעציצים:
בגידול נענע במיכלים, אם מערכת השורשים מילאה את העציץ או המיכל, ניתן להוציא את הצמח מהעציץ ולאחר מכן לחלק ל-3 או 4 צמחים, לאחר מכן ניתן להשתיל כל צמח לעציץ חדש בתוספת עציץ. אדמה למילוי המיכל.
עשו זאת באביב והצמחים הללו יגדלו במרץ במיכל החדש שלהם. זה יעזור לשמור על הצמח שלך בריא ויאפשר לו להרחיב את מערכת השורשים שלו גם אם הוא נמצא בחלל צפוף.
נענע לא אוהבת להתייבש, לכן הקפידו להשקות באופן קבוע, במיוחד אם בעציצי טרקוטה שמאבדים הרבה מים בשולי הסיר.
לבסוף, אם יש לכם צמח המציג סימנים של חלודה מנטה, הסר אותו מהגינה והשמד אותו. המחלה יכולה להתפשט בקלות לצמחים אחרים, והאדמה משפיעה גם על צמחים שיוצגו בעתיד.