קישואים ידועים כפוריים ביותר, רק שניים או שלושה צמחים עשויים לספק מספיק קישואים למשפחה קטנה לאורך כל הקיץ. אם עדיין לא התחלתם אותם, אל תיבהלו! יש עוד הרבה זמן. קרא את המשך המאמר הזה כדי לגלות מתי להתחיל לזרוע זרעי קישואים וכיצד לגדל קישואים מזריעה ועד לקציר!
סוגי הקישואים השונים
ישנם מספר סוגים של קישואים:
- זוקיני ירוק: זהו הזן הנפוץ ביותר, עם קליפה ירוקה כהה ובשר לבן.
- קישואים צהובים: לזן זה יש עור צהוב בהיר ובשר לבן.
- קישואים עגולים: כפי שהשם מרמז, לקישוא זה יש צורה עגולה ולא ארוכה וגלילית.
- זוקיני חצוצרה: לזן זה צורה מוארכת ומעוקלת, הדומה לחצוצרה.
- קישואים לבנים: לזן זה יש עור לבן ובשר לבן.
- פסי קישואים: לזן זה יש עור פסים ירוק כהה וצהוב.
ישנם גם זנים אחרים פחות נפוצים של קישואים, כמו הקישואים המאפה, שהוא קטן ומתוק יותר מקישואים אחרים, או הקישואים העגולים מניס, זן עתיק שמקורו במחוז ניס בצרפת.
קישואים ירוקים תמיד יהיו פופולריים, אבל נסו גם כמה מבני הדודים היותר כריזמטיים שלהם, כולל זנים עם פרי צהוב, פסים או צלעות, ואפילו זנים עם פרי עגול.
איפה לגדל קישואים
הקישואים הם חלק ממשפחת הדלעת, ולכן הם זקוקים להרבה חום ושמש כדי לשגשג. הגן עליהם גם מפני רוחות חזקות כדי שדבורים וחרקים אחרים יוכלו להאביק את הפרחים בשלום.
הצמיחה החזקה והעלים הגדולים שלהם הופכים אותם לצמחים חמדניים מאוד. הוסף שפע של קומפוסט גינה או זבל נרקב היטב לאדמה לפני השתילה. למעשה, אתה יכול אפילו לשתול קישואים בערימת קומפוסט אם לא תזדקק להם עד הסתיו. או להכין כיסי שתילה: כמה שבועות לפני השתילה, חפרו בור, מלאו אותו בקומפוסט, ואז החזירו מעט אדמה, כמו גם חופן דשן אורגני. המילוי העשיר בחומרי מזון יהווה חגיגה אמיתית לצמחים הגדלים עליו.
מתי לזרוע את זרעי הקישואים שלך
זריעה ישירה בגן הירק
אתה יכול לזרוע קישואים ישירות בחוץ לאחר תאריך הכפור האחרון שלך. יוצרים חור באדמה בעומק של כ-1 ס"מ, ואז מניחים בתוכה שני זרעים. מכסים אותם ומניחים סיר שקוף או חצי בקבוק פלסטיק מעל שישמשו כחממה מיניאטורית כדי להאיץ את העניינים. לאחר שהשתילים הגיחו, הסר את החלשים ביותר כדי להשאיר רק אחד בכל מקום. זריעה ישירה כזו עובדת טוב מאוד אבל אני מעדיף להתחיל קצת בזריעה מתחת לכיסוי, בחממה, כמה שבועות קודם לכן.
זריעה בתוך הבית
הזמן האידיאלי להתחיל שתילי קישואים תלוי באזור שבו אתה גר ובתנאי האקלים המקומיים. עם זאת, ככלל, מומלץ לזרוע זרעי קישואים בתוך הבית, כ-4 עד 6 שבועות לפני התאריך הצפוי של הכפור האחרון. עבור אזורי דרום צרפת, הזריעה יכולה להתבצע מפברואר או מרץ. לאזורי צפון צרפת עדיף לחכות עד אפריל כדי להתחיל לזרוע.
מלאו עציצים או מגשים באדמת עציצים וזרעו זרע אחד לכל עציץ. זרעי קישואים ינבטו מהר יותר עם מעט חום, אבל כל עוד אתה יכול להבטיח סביבה נטולת כפור, הם יגדלו בסופו של דבר.
ניתן גם לזרוע במגשי זרעים או במגשים להפרדה ולעציץ מחדש לאחר ההנבטה. עשה זאת ברגע שאתה מסוגל לטפל בהם לאחר הנביטה, לפני שהשורשים מסתבכים. מלאו את העציצים שלכם, והחזיקו את השתיל בעלים ולא בגזע, שפכו את האדמה על הצדדים. סוגרים פנימה ומשקים.
איך לשתול קישואים
הכינו את הצמחים לחיי חוץ על ידי התאקלמות הדרגתית של שבוע עד שבועיים לפני כן. כדי להתחיל, הניחו אותם במקום מוגן במשך היום לזמן קצר, ולאחר מכן הגדילו את משך הזמן בהדרגה. לשתול פעם אחת אין יותר סיכון לכפור כפי שהומלץ בטיפים שלנו כיצד לגדל שתילי קישואים.
שותלים את הקישואים במרחק של לפחות 60 ס"מ זה מזה. במתכנן הגינה שלנו, השטח המינימלי הנדרש לכל צמח מצוין על ידי השטח המוצל סביבו. זכור כי זנים רבים זקוקים ליותר מקום מזה, אז בדוק את הדרישות המדויקות של מה שאתה מגדל.
השתילה לא יכולה להיות קלה יותר. חפרו בור בגודל מתאים באדמה המוכנה. הסר את הצמח הצעיר מהעציץ שלו. הכניסו את צמח הקישוא לתוך החור והחזירו את האדמה סביבו. סיים עם השקיה בשפע.
הוספת ריפוד מחוספס של חומרים אורגניים עוזרת לתפוס ולהחזיק מים, תוך כדי שהאדמה פחות נוטה ליצור קרום קשה שהמים לא יכולים לחדור אליו.
טיפול בצמחי קישואים
השקו את צמחי הקישואים שלכם כראוי והוסיפו מדי פעם מאלץ' כדי לעזור לשמור על לחות האדמה זמן רב יותר. צמחים נוטים לייצר רק פרחים זכריים בהתחלה וגם האבקה יכולה להיות איטית להתחיל, במיוחד במזג אוויר קריר או רטוב. אם אין בסביבה חרקים מאביקים, ניתן להאביק פרחים ביד על ידי העברת אבקה מפרח זכר ישירות לפרח נקבי פתוח.
למעשה, הפרחים גם טובים לאכילה, בדרך כלל ממולאים או פשוט לחמים ואז מטוגנים. אבל קוטפים רק את הפרחים הזכריים, כלומר את אלה שאין להם בליטה מאחור, אחרת לא תקבל שום פרי!
מתי ואיך לקצור קישואים
התחילו לחתוך או לסובב את הקישואים כשהפרי עדיין די קטן. לפירות הקטנים יותר יש בשר צפוף ואגוזי יותר, ותאמיני לי שהם טעימים הרבה יותר.
בדקו את הצמחים לעתים קרובות, לפחות כל יומיים, וקטפו את הפירות ברגע שהם מגיעים לגודל שמיש. זו הדרך הטובה ביותר להימנע מגלוטים פולשניים.
תלוי בך !