אין זמן טוב יותר לשתול שום ובצל מאשר בסתיו. לא רק שזה מאפשר לך לשמור על חלק משטח הגינה שלך עדיין פרודוקטיבי במהלך חודשי החורף, אלא שאתה יכול גם לייצר יבול גדול של שני הירקות בקיץ הבא.
למרות שניתן לשתול ולגדל שום ובצל כגידול אביבי מסורתי ברוב האקלים, למי שחווה יותר חורף אמיתי, לשתילה בתחילת הסתיו יכולה להיות מספר יתרונות חשובים על פני שתילה.
בתור התחלה, שתילת הסתיו מאפשרת לבצל ושום לגדול משמעותית. על ידי שתילה בסתיו, לנורות יש סיכוי לנבוט ולפתח קצת צמיחה מוקדמת. ואז, לאחר שינה במהלך חודשי החורף, הם חוזרים במהירות לחיים.
שתילת שום ובצל בסתיו יכולה לייצר ראשי שום גדולים ונורות גדולות יותר, אבל שניהם גם טעימים יותר.
בכך שכבר יש להם בסיס מושרש באדמה, זה נותן להם התחלה מדהימה בהתפתחות וצמיחה. אבל אולי אפילו טוב יותר מאשר לגדל נורות גדולות יותר, מתן אפשרות לשני הגידולים לנצח באדמה נותן להם יותר זמן לפתח פרופיל טעם טוב עוד יותר.
5 טיפים לשתילות מוצלחות של בצל ושום:
1- שתלו את השום והבצל בזמן הנכון
כאשר שותלים יבול של שום או בצל בסתיו, התזמון הוא הכל. עבור שני הירקות, זה אומר שתילה כדי לאפשר שישה עד שמונה שבועות של צמיחה לפני שהקור החורפי נכנס.
תמיד לשתול שום ובצל עם הקצה כלפי מעלה. זה יאפשר לתרבית לנבוט ולעלות אל פני השטח במהירות.
זמן גידול זה של שישה עד שמונה שבועות הוא קריטי עבור שני הגידולים. זה מאפשר להם להשתרש היטב לפני שהם יורדים לחורף. השורשים הטובים הללו מכינים את הבמה לצמיחה חזקה בתחילת האביב. למה לא לשתול אפילו מוקדם יותר? כי שניהם זקוקים למזג אוויר סתיו קריר כדי לשגשג.
אם תשתלו מוקדם מדי בקיץ, פקעות בצל ושיני שום עלולות להתקשות לנבוט ולצמוח.
2- הכינו את הנורות והתרמילים מראש
קבל את הנורות שלך בהקדם האפשרי כדי לשתול אותן. זה יכול להיות קשה למצוא בצל ושיני שום לשתול בסוף הקיץ ותחילת הסתיו. למרבה הצער, רוב חנויות הגן והמשתלות מתחילות לצמצם את מלאי הצמחים והזרעים שלהן עד אמצע הקיץ.
ניתן לאחסן את קבוצות הבצל ושיני השום שלך מוקדם לשתילה. שניהם יאוחסנו היטב במקום קריר ויבש עד השתילה. ערכות בצל הן בחירה טובה יותר מאשר זרעי בצל לשתילה בסתיו מכיוון שהם יתנו לך בצל גדול בהרבה בקיץ הבא. גם קל יותר לעשב ותחזוקה של סטים בערוגות מאשר שתילים רכים.
כשמדובר בשום, בחרו במלאי זרעים בריא לשתילה. אם אתה משתמש בשום מהקציר שלך, בחר את הנורות הגדולות והטובות ביותר לשתילה. זה ייתן לך את הסיכוי הטוב ביותר להצלחה ולייצר ניצנים גדולים.
3- הכן את האדמה שלך לשתילה
שום ובצל שניהם זקוקים לאדמה רופפת, פורייה ומנוקזת היטב כדי לצמוח בצורה הטובה ביותר. זה לא רק מאפשר לנורות לגדול אלא גם מונע מהן להירקב בתנאים הרטובים מדי של סוף הסתיו ותחילת האביב.
הכן את האדמה שלך היטב לפני השתילה כדי להבטיח קציר מוצלח. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא להוסיף כמויות נדיבות של קומפוסט לתחתית כל תלם שתילה. הקומפוסט יספק גם את אבות המזון וגם את הניקוז המשופר להם זקוקות הנורות כדי לשגשג.
לגבי עומק השתילה, אנו שותלים פקעות שום בעומק 7 ס"מ ובצל שלנו בעומק 5 ס"מ. בין אם אתם שותלים שיני שום או פקעות בצל, שותלים תמיד כשהקצה המחודד של הנורה פונה כלפי מעלה. זה המקום שבו הם ינבטו וזה מאפשר צמיחה מהירה יותר במעלה האדמה.
כדי לשתול, תחילה חופרים תלם באדמה כדי ליצור שורה. לאחר מכן נוסיף כ-3 ס"מ קומפוסט לתחתית התעלה. לאחר שהקומפוסט נמצא במקום, אנו שותלים את הנורות בשכבת הקומפוסט. זה מאפשר לזרע להיות מוקף בחומרים מזינים חיוניים בזמן שהוא נובט וגדל.

4- טובלים את הנורות לפני שתילתן
הנה עוד טיפ גדול לפני השתילה בסתיו, השרו את הנורות לפני שתילתן. השרייה מאפשרת לנורות לספוג לחות לפני הכניסה לאדמה. ובלי לחות, הנורות פשוט לא נבטו.
זה יכול להיות חיוני בסוף הקיץ ובתחילת הסתיו, כאשר הקרקע יכולה להיות יבשה למדי. אחרי קיץ חם ויבש במיוחד. כדי להשרות את הנורות, מלאו דלי במים בלילה לפני השתילה והשליכו את הנורות פנימה.
חלק מהגננות אפילו מוסיפים כמה כפות של סודה לשתייה טהורה למים. אומרים שהוא עוזר להאיץ את הנביטה ולהגן על הנורות מפני חרקים וריקבון. המשימה הפשוטה של השריית הנורות יכולה להאיץ את זמן הנביטה בשבוע או יותר.
הקפד תמיד להשתמש במים מזוקקים או לא מטופלים להשרייה. כימיקלים בברז או במים מטופלים יכולים לעתים קרובות להשפיע על יכולת הנבטה של הנורות.
5- מאלח את היבולים שלך
אולי הסוד הגדול מכולם לקציר טוב של בצל או שום נטועים בסתיו הוא תמיד לשמור אותם מכוסים בשכבה טובה של מאלץ'. לא רק שהספוג יעזור להגן על היבולים במהלך החורף, הוא גם ירחיק עשבים מתחרים והחיתוך ישמור על הלחות באדמה.
מיד לאחר השתילה, כסה את האדמה החשופה בשכבה דקה של 2 ס"מ של מאלץ'. קש עובד נהדר בתור חיפוי, כמו עלים מגוררים או גזרי דשא. לאחר שיתחילו להופיע יבולים בעוד מספר שבועות, המשך לעבות את החיפוי. עם כניסת סוף הסתיו ותחילת החורף, יש לכסות את היבולים שלך עד לעומק של 10-15 ס"מ.
זה יעזור להגן על הבצל והשום שלך מפני טמפרטורות חורף ורוחות קשות. ברגע שהאביב מגיע, פשוט הוסיפו מעט מאלץ' טרי לראש השורות והתכוננו לקציר נהדר בתחילת הקיץ.
זה הזמן לשתול יבול טוב של שום ובצל בסתיו הקרוב.