7 שיטות שתילה שונות לגידול תפוחי אדמה

אם אתה חושב על גידול תפוחי אדמה משלך, זה זמן טוב לבחור את שיטת השתילה שלך. כי לפני שתתחיל, עליך לשקול את גישת השתילה הנכונה לגינה שלך בהתאם למרחב שלך, לאזור שלך, לאמצעים שלך. לפני כמה שנים עשיתי בדיקה: גידלתי תפוחי אדמה ב-7 שיטות שתילה שונות. לאורך עונת הגידול, היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם הפכו שקופים למדי.

תסתכל על שיטות השתילה השונות שאתה יכול לשקול, כולל אילו מהן עבדו הכי טוב ולאילו מהן היו תוצאות גרועות יותר.

1) השיטה בשורות (הכי קלאסית והכי פחות יקרה)

חפרו תעלות ישרות ורדודות, במרחק של 60 ס"מ עד 1 מטר זה מזה, באדמה מוכנה היטב. שותלים את תפוחי האדמה במרחק של 30 ס"מ זה מזה ומכסים בכ-8 ס"מ של אדמה. כאשר הנבטים מגיעים לגובה של 25-30 ס"מ, השתמשו במעדר או את חפירה כדי לגרוף את האדמה בין השורות ולתל אותה אל הצמחים, תוך כדי קבורת הגבעולים באמצע הדרך. חזור לפי הצורך לאורך עונת הגידול כדי לשמור על פקעות מכוסות היטב.

בניגוד לגינון במכולות, אין מה לקנות או לבנות ואין אדמה לגרור. זוהי שיטה פשוטה, זולה ומוכחת שהחקלאים השתמשו בה במשך אלפי שנים. זה גם מעשי עבור נטיעות בקנה מידה גדול.

עם זאת, איכות הקרקע עלולה להגביל את התפוקה. במקומות שבהם הקרקע דחוסה או דלה בחומר אורגני, טכניקה מעל הקרקע עשויה לעבוד טוב יותר.

2) שיטת חיפוי הקש (פחות חפירה)

מניחים את תפוחי האדמה הזרעים על פני האדמה המוכנה בהתאם למרווח המצוין לשורות התלוליות ומכסים אותם ב-8 עד 10 ס"מ של קש רופף ללא גרעינים. טפסו יותר קש סביב הגבעולים כשהם גדלים, ובסופו של דבר תיצור שכבה בעומק של 30 ס"מ או יותר.

היתרון כאן הוא שהספוג העבה שומר על לחות הקרקע וחונק עשבים שוטים. הקטיף הוא ללא מאמץ, ללא חפירה, ושיטה זו מוצעת כדרך יעילה לסכל את חיפושית תפוחי האדמה בקולורדו. עם זאת, זה הניב יבול נמוך יותר מאשר ידוע שעכברי השורות והשדה אוכלים יבולים מתחת לכיסוי קש.

3) שיטת מיטה מוגבהת (תשואה גדולה יותר)

שחררו את האדמה בתחתית ערוגה מוגבהת מלאה למחצה. מרווחים את תפוחי האדמה הזרעים כ-30 ס"מ לכל הכיוונים וקוברים אותם בעומק של 8 ס"מ. ככל שתפוחי האדמה גדלים, מוסיפים עוד אדמה עד שהערוגה מלאה. אם אפשר, פשט את הקציר על ידי הסרת דפנות המיטה.

שיטה זו נתנה את היבול הגדול ביותר של הניסויים שלי ותפוחי האדמה היו גדולים באופן אחיד. מיטות מוגבהות הן בחירה טובה כאשר אדמת הגינה כבדה ומנוקזת גרוע. החיסרון: האדמה למילוי המיטה צריכה להגיע מאיפשהו וזה דורש הרבה!

4) שיטת קופסת העץ (טובה לעשו זאת בעצמכם)

בנו או רכשו קופסה מרובעת ללא תחתית (השתמשתי בעץ ממשטחים שנזרקו) ושתלו אותו הדבר כמו למיטה מוגבהת. הקופסה מעוצבת כך שתוכל להוסיף דקים נוספים ואדמה כאשר הצמחים גדלים. בתיאוריה, אתה יכול להסיר זמנית את הדק התחתון לקציר, או פשוט להפוך אותו הפוך.
זוהי אסטרטגיה נוספת לגידול תפוחי אדמה כאשר האדמה באדמה היא באיכות ירודה. השיטה נתנה כמות דומה למיטה המוגבהת. עם זאת, הרבה זמן ומאמץ הושקעו בבניית הקופסה והרגשתי שהתוצאות לא שוות את המאמץ.

5) שיטת גליל החוט (אידיאלי לקרקע רטובה)

בעזרת בד רשת 6 מ"מ מעצבים גליל בקוטר של כ-45 ס"מ ובגובה 60 ס"מ. שים כמה ס"מ של אדמה בתחתית, ואז שתלו שלושה או ארבעה תפוחי אדמה זרעונים וכסו אותם ב-8 ס"מ של אדמה. המשיכו להוסיף אדמה ככל שתפוחי האדמה גדלים. כדי לקצור, הרם את הגליל ומשוך את האדמה לאחור כדי לחשוף את הפקעות.

באקלים עם גשמי אביב בלתי פוסקים, הרשת תספק ניקוז מעולה ותמנע רטיבות מים בקרקע. זוהי עוד טכניקה מוגבהת לשקול היכן אדמת הגינה דלה. לצערי קטפתי רק מספר קטן של פקעות קטנות מהגלילים, תוצאה עגומה, כנראה בגלל שתערובת האדמה-קומפוסט שהשתמשתי בה התייבשה כל כך מהר עד שהצמחים חסרו לחות מספקת (שיטה שיש להימנע ממנה באזורים עם מעיינות יבשים וחמים. וקיץ).

6) שיטת שקיות הגידול (הקציר הקל ביותר)

שקיות גידול מסחריות עשויות מפוליפרופילן כבד וצפוף. שים כמה ס"מ מתערובת אדמה-קומפוסט בתחתית השקית, ואז שתלו שלוש או ארבע חתיכות של תפוחי אדמה זרעונים ומכסים ב-8 ס"מ אדמה. המשיכו להוסיף אדמה כשהצמחים גדלים עד שהשקית מלאה. לקציר, הפוך את השקית על צידה ורוקנו את תכולתה.

ניתן להניח שקיות גידול על חצרות פטיו, סיפונים או שבילים או היכן שאדמת הגינה חסרה חומרים מזינים. השקיות אמורות להחזיק מעמד מספר עונות גידול. צבעם הכהה לוכד את חום השמש כדי להאיץ את הצמיחה המוקדמת. הקציר הוא פשוט והתשואה יכולה להיות מרשימה, בהתחשב בשטח הקטן שתופס כל שקית. עם זאת, זו יכולה להיות טכניקה יקרה.

7) שיטת שקיות האשפה (יש להימנע)

מלאו שקית אשפה גדולה כמו שקית גידול, חוררו כמה חורים דרך הפלסטיק לניקוז. גלגל את הקצה העליון של התיק כדי לעזור לשמור אותו ישר; אחרת השקית תצנח וישפך לכלוך. כדי לקצור, לקרוע את השקית ולשפוך את התכולה.

כמו שקיות גידול, ניתן להשתמש בשקית אשפה כאשר גידול באדמה אינו אופציה. השקיות השחורות לוכדות את חום השמש כדי להאיץ את הצמיחה המוקדמת. אולם מבחינה אסתטית, זו הבחירה הפחות מושכת. התשואה שלנו הייתה דלה, אולי בגלל שהפלסטיק הדק אפשר לאדמה להתחמם יותר מדי, והגביל את היווצרות הפקעות.

ואתם, מהי שיטת השתילה המועדפת עליכם לתפוחי אדמה?

איך לגדל חרדל מזרעים

איך לגדל ארטישוק ירושלמי