9 טיפים להשגת ראשי שום גדולים

שום הוא אחד הירקות הקלים ביותר לגידול, אבל לפעמים אותם צמרות ירוקות גדולות מביאות ליבול מאכזב של ניצנים קטנים. אחרי כמעט שנה של גידול שום, השקיה בסבלנות, ניכוש עשבים ודישון, יהיו לכם ראשי שום גדולים וטעימים למתכונים האהובים עליכם!

הנה 9 שלבים שכדאי לבצע, מהכנה לפני השתילה ועד הקציר, כדי לעזור לך לגדל את ראשי השום הגדולים ביותר שלך. בנוסף לביצוע כל שלבי גידול השום המפורטים להלן, חשוב לשתול את השום בזמן הנכון.

הזמן הטוב ביותר לשתול שום:

לשתול שום בסתיו (ספטמבר ואוקטובר הם החודשים הטובים ביותר). זה צריך להיות לפחות שבועיים לפני הכפור הראשון של העונה. זה נותן לשום שלך את הסיכוי הטוב ביותר לעמוד בתנאי החורף בכך שהוא נותן לו הרבה זמן להתבסס. נובמבר קצת מאוחר לשתילת שום, לבסוף זה תלוי גם במזג האוויר, דצמבר לא מומלץ.

1. בחר את המגוון הטוב ביותר עבור האזור שלך

לא כל זרעי השום גדלים באותה מידה בכל מקום. רוב שיני השום דורשות טמפרטורות חורף קרות מספיק כדי לפתח ראשים טובים באביב, אבל יש זנים סובלניים יותר למזג אוויר חם.

אם אתם גרים באזור עם חורפים חמים, הימנעו משום המתואר כ"מעולה לאזורים קרים". גידול זני שום שאינם מתאימים לאקלים שלך עלול לגרום לראשי שום קטנים יותר בעת הקציר.

2. הכן את הקרקע לשתילה

שום סובל מגוון רחב של קרקעות, אך עבור ראשי שום גדולים, חשוב להכין את הגינה עם חומרי ההזנה והתנאים האופטימליים לפני השתילה.

שום מעדיף:

– אדמה רופפת ומורכבת עם תכולת חומרים אורגניים גבוהה
– אדמה עם ניקוז טוב. קרקעות ביצות או כבדות עלולות לגרום לציפורן להירקב או להתפתח בצורה גרועה.
אם אדמת הגינה שלכם לא מתאימה לשום, שקול לגדל אותה בערוגה מוגבהת לניקוז טוב יותר.
אם אתה מדשן את הגינה שלך, עשה זאת רק בין תקופת קדם השתילה ועד סוף האביב, כאשר הגבעולים מתחילים להיווצר. אחרת, ייתכן שאתה מעודד יותר מדי צמיחה עליונה במקום פיתוח ראש שום.
הקפידו גם לא לדשן יתר עם דשנים עשירים בחנקן בסתיו, זה עלול להוביל לגירוי הצמיחה העליון ולהוביל לנזקי כפור באזורי חורף קרים מאוד.

3. שתלו את שיני השום הגדולות ביותר

ראשי השום הגדולים ביותר גדלים משיני השום הגדולות ביותר. לשיני שום גדולות יש יותר אנרגיה מאוחסנת כדי לעזור לשום שלך להתחיל טוב והן עמידות יותר בפני נזקי כפור. כאשר מפרידים את השיניים לשתילה, בחרו את השיניים הגדולות יותר כדי לגדל ראשי שום והשתמשו בקטנות יותר כדי לגדל שום ירוק אביבי. פשוט קטפו באביב כשהעלים צצו והשתמשו בו כמו עירית שום.

אם שמרתם חלק מהשום שנקטף לשתילה, בחרו את הראש הגדול ביותר לזרעי שום ואכלו את הראשים הקטנים יותר. בעוד שגדולים יותר טעימים יותר, אם תבחר ניצנים גדולים יותר לשתול השנה, יהיו לך יותר ניצנים גדולים לשתול ולאכול בשנים הבאות.

4. תנו לשום שלכם מקום לגדול

שתלו את השום שלכם עם מספיק מקום לשורשיו לצמוח וכדי למנוע מהשום להתחרות על חומרים מזינים ומים. מרווח אותם במרחק של 15 ס"מ זה מזה אידיאלי לשתילה. זה גם מספיק קרוב כדי שהם מספקים צל זה לזה במהלך הצמיחה, מה שעוזר גם בשלב הבא.

5. שמרו על השום קריר כל עונת הגידול

השום הגדול יותר חווה חורף ארוך וקריר ותחילת אביב כשהוא מבסס את מערכת השורשים שלו ומתכונן להתפתחות הראש, ואחריו אביב ארוך (אך לא חם מדי) ותקופת גידול בתחילת הקיץ כאשר הראשים נובטים ומתחלקים. צמיחת הראש מתחילה כאשר טמפרטורת הקרקע היא סביב 15 מעלות צלזיוס ומסתיימת כאשר האדמה מגיעה ל-30 מעלות פרנהייט.

המפתח לשלב זה הוא לשמור על אדמת השום קרירה זמן רב ככל האפשר עד שהיא מוכנה לקציר. זה ייתן לה זמן רב ככל האפשר לפתח ניצנים גדולים. אם האדמה שלך מתחממת מדי מוקדם מדי, צמיחת הניצנים תיפסק כשהיא עדיין קטנה.

6. הרבה מים לניצנים גדולים

תוכנית השקיה טובה תעזור גם להגדיל את גודל ראש השום. חיפוי מסייע להפחית את האידוי, כך שהאדמה שלך נשארת לחה זמן רב יותר ויש צורך ליישם פחות מים. השקו את זרעי השום שלכם עמוק אך לעיתים רחוקות (תנו למשטח להתייבש בין השקיה, אך השאירו אותו לח בעומק של כמה סנטימטרים). זה יעודד את השורשים לצמוח עמוק יותר כדי למצוא מים, במקום להישאר באזורים העליונים של האדמה שבהם הטמפרטורה גבוהה יותר.

7. עשב את ערוגות השום שלך

העשבים השוטים הגדלים בין השום שלך מספקים תחרות מיותרת על חומרים מזינים ומים. עשב את הגינה שלך באופן קבוע! חיטוי יכול גם לעזור להפחית את כמות העשבים הגדלים.

8. מסירים גבעולים מיד

ה-scapes הם גבעולי הפרחים ששום קשה מייצר באביב ובתחילת הקיץ. בדוק לעתים קרובות את השום הגדל שלך והסר אותם בגובה העלים. הם טובים לאכילה, אז אל תזרקו אותם! אסור לתת להם לגדול מכיוון שזה לוקח אנרגיה מגידול ראש השום.

9. קציר בזמן הנכון

ודא שהשום שלך גדל במלואו לפני הקטיף. כאשר השום שלך מוכן, הוא כבר לא יגדל ונחשב בשל כאשר החלק העליון הוא 1/3 (4 העלים התחתונים) חומים או כאשר הוא נושר (עבור זני צוואר רך).

כשראשי השום מתחילים להצהיב, הפסיקו להשקות אותם. קוטפים את השום כעבור שבועיים ומייבשים אותו. אל תחכו יותר מדי או שכבת הציפוי תתחיל להתקלקל והם לא יישמרו גם כן. צפו בהם היטב כי לא כולם יהיו מוכנים בו זמנית, אז קצור כל ראש שום לפי הצורך.

10 ירקות לגדל בלי יותר מדי שמש

10 ירקות שאפשר לגדל משאריות